©M.Noguera

Vistes de Jakarta des de l’hotel Marco Polo ©M.Noguera

L’allotjament a Indonèsia és força barat i variat. Hi podem trobar des de habitacions en cases particulars fins a complexos hotelers de vacances. El tipus d’establiment està en funció del lloc i de les seves possibilitats i facilitats.

A continuació teniu un quadre resum del diversos allotjaments que vàrem utilitzar

Recepció Habitació Bany Comod Resto Situació Altres
Marco Polo Ok, Av espaiosa, AC, antiga,
Ee, Me
net, banyera,  occAgC 2AA, 2RD, 2T
Sb, Ep, pper
EBLv, SH, cervesa 1/2h centre ap, restos av ATM, súper, B.com
Swiss-Belin Ok, Ab austera, AC, Me,
CF, Es
net, occ, AgC 2AA, 2RD, 2T
SbEp, pper
Sí, EBLv, carta, cervesa 1/2 tren ap, comerços av, OC ATM, súper,  B.com
Ida Guest House Ok, Ab austera, AF, Mq, Me,
Ee
digne, indo0, 2T, pper Sí, carta, cervesa cèntric 3 hab, B.com
Mega Inn Ok, Ab austera, BlwAFMq
MeEe
descuidat, indo0 2AA, 2T, pper Sí, carta, cervesa 5 min parada
Mikie Holiday Ok, Ab petita, ACMe
Es
net, occAgC 2AA, 2RD, 2T
SbEp, pper
Sí, EBLv, carta, cervesa lluny, restos i súper av parc temàtic, B.com
Mars Hotel Ok, Av petita, ACMe,
no finestra
descuidat, indo1 2AA, 2RD, 1T,
Sb, pper
EBLe 1/2h centre ap, restos av B.com
Arpen Bungalow Ok, Ab austera, ACMe descuidat, indo1 2T, GA Sí, carta cèntric A.com


 

Llegenda de la taula:

 • Recepció: Ab anglès bó; Av anglès variable depenent del personal.
 • Habitació: AC aire condicionat; AF aire forçat ventilador; Me mobiliari escàs; Ee endolls escassos; Es endolls suficients; CF caixa forta; Mq mosquitera; Blw bungalow.
 • Bany:
  • AgC aigua calenta;
  • occ bany tipus occidental o europeu, tassa de water amb cisterna, banyera o dutxa separada mínimament, pica per rentar-se les mans i la cara.
  • indo0 bany amb tassa sense aigua corrent, cossi per recollir l’aigua d’una aixeta, dutxa no separada. Tot acaba embassat d’aigua.
  • indo1 bany amb tassa amb cisterna, dutxa no separada. Tot acaba embassat d’aigua.
 • Comoditats: AA ampolla d’aigua; GA garrafa d’aigua; T tovallola; pper paper de WC; RD raspall de dents; Sb sabó; Ep espardenyes.
 • Restaurant: EBLv esmorzar de buffet lliure variat; EBLe esmorzar de buffet lliure escàs.
 • Situació: ap a peu; av al voltant; OC oficina de canvi de moneda;
 • Altres: ATM caixer bancari; B.com reserva per booking.com; A.com reserva per agoda.com
©M.Noguera

Típic bany (Ida Guest House) ©M.Noguera

Finalment, alguns comentaris concrets de coses que no estan al quadre

Hotel Marco Polo (Jakarta): Un dels molts hotels de la capital. Situat a mitja hora a peu del monument nacional. Diversos restaurants pels voltants. Zona residencial i d’oficines. El restaurant només serveix esmorzars. Es pot demanar el sopar a l’habitació però només hi ha una taula i una cadira. Ja un xic antic. L’habitació estàndard és petita. Accés des de l’aeroport llarg. Caixer i petit súper a l’entrada.Wifi gratis a les habitacions. Reservat a Booking.com

Hotel Swiss-Belin (Medan): No confondre amb el Grand Swiss-Belhotel. Un hotel que ha anat a menys. Força nou. A un xic més de mitja hora a peu de l’estació del tren on hi arriba un tren de l’aeroport. Zona de comerços molt moguda. Pràcticament al davant hi ha una oficina de canvi de moneda. Esmorzar de buffet lliure variat. Restaurant la resta del dia a la carta. l’AC no es pot regular, és comú. Caixer i petit súper a l’entrada. Wifi gratis a les habitacions. Reservat a Booking.com

Ida Guest House (Bukit Lawang): Un dels molts llocs on allotjar-se. A un parell de minuts d’on es pot arribar en cotxe, al davant del riu. Zona de botiguetes al costat mateix. Muhdi (muhdi77@hotmail.com), l’amo, organitza el que sigui del mateix Bukit o en altres zones. Respon els correus amb rapidesa aportant solucions. Certs serveis es poden pagar amb euros. Habitacions molt senzilles (només 3) però dignes. Àmplia terrassa comuna a les 3 habitacions. Cal pujar escales. Restaurant bo i barat de cuina indonèsia, excel·lent el pollastre sambal. El bany és tot en un, dutxa i tassa de water sense cisterna junts, cossi per recollir l’aigua i llençar-la al water. Mosquitera i ventilador. Wifi gratis al restaurant, arriba poc a les habitacions.

©M.Noguera

Mega Inn ©M.Noguera

Mega Inn (Tangkahan): És el primer lloc on allotjar-se després de passar el pont penjat. L’staff és jove, amable i proper (un xic massa pel meu gust). Al vespre és un punt de trobada d’alguns guies i hi ha guitarres i cants. Diversos bungalows de fusta elevats sobre el terra. Dutxa separada del water, tassa sense cisterna, adossats al bungalow i amb obertura a l’exterior. Aixeta que no tanca bé i fustes i portes que no encaixen. Terrassa, hamaca i butaques a l’entrada. Menjars a la carta, un xic més cars que Bukit. No hi ha wifi enlloc, “this is the jungle” diuen. Ells mateixos organitzen excursions, caminades i transport. Tot i que apareix a booking.com impossible de reservar, ho va fer en Muhdi de Bukit Lawang.

Mikie Holiday (Berastagi): Complex hoteler amb restaurant i piscina al costat mateix d’un petit parc temàtic obert el cap de setmana. A uns quilòmetres abans d’arribar al poble. Molt a prop hi ha un súper i un restaurant. Esmorzar de buffet lliure variat i restaurant a la carta. L’habitació més barata és petita però força neta. El bany és espaiós. Bon nivell d’anglès la major part del personal i molt atent. Boniques vistes del volcà actiu. Wifi gratis a les habitacions. Tot a peu pla o amb algun petit desnivell.

Mars Hotel (Banda Aceh): Un de tants hotels de la ciutat. Es una casa de planta baixa i dos pisos sense ascensor i escales que a CAT no estarien homologades. Habitació petita, sense finestra, amb AC i amb algunes coses espatllades o que ballen. Alcorà i estora per resar. Dutxa a terra al costat mateix de la tassa del water sense cap separació. Només una o dues persones parlen anglès, la resta ni un borrall. Força informals amb els horaris i els compromisos. Fàcil i ràpid accés a l’aeroport. A una mitja hora, a peu, del centre de la ciutat. Wifi gratis només al vestíbul. Només buffet lliure força reduït per esmorzar, el porten de fora, ja que no tenen cuina pròpia. Pels voltants hi ha diversos restaurants i tendes per comprar menjar. Estació de busos a uns 5-10 minuts a peu.

©M.Noguera

Mega Inn ©M.Noguera

Arpen Bungalows (Iboih): Un dels molts llocs on allotjar-se a Iboih a l’illa de We (Pulau We). Són unes quantes habitacions amb AC, terrassa compartida i a diferents nivells. Escales tampoc homologades. Restaurant a la carta a l’aire lliure. S’hi pot arribar amb vehicle i està situat pràcticament al centre. Habitació espaiosa amb bany típic de la zona, és a dir, després d’una dutxa acaba tot xop. El sifó de la pica degotava i l’aixeta ballava. Problemes de subministrament elèctric un parell de vegades. Bon anglès de l’amo i del cuiner, la resta no gaire. Força informals amb els horaris i els compromisos. Wifi gratis al restaurant.