El Female Hill des del Male Hill

Tsodilo és patrimoni Mundial de la Humanitat de la UNESCO des de 2001 per les seves pintures rupestres. Malgrat això és un lloc molt poc conegut i encara menys visitat. La majoria de visitants de Botswana ho fa pels animals i no per les pintures. Per tant, és un lloc molt tranquil.

Un rinoceront

El lloc consisteix en unes formacions rocoses que s’eleven al bell mig de la planúria del desert del Kalahari. Bàsicament són quatre muntanyes que ocupen una superfície d’uns 10 km² amb més de 4500 pintures que van des dels 24 000 anys d’antiguitat fins a 400 anys AC. També s’hi ha trobat restes arqueològiques de 70 000 anys enrere. El cim anomenat Male Hill de 1400 m és el més alt de Botswana.

Queda clar que són unes figures masculines …

Al peu de les muntanyes hi ha una petita zona d’acampada, amb lavabos, dutxes, diversos punts d’aigua, una oficina i un petit museu. No cobren res per acampar, però, a canvi, demanen que lloguis un guia local per veure les pintures. D’aquesta manera es dona vida a la gent del lloc.

Arrels i roca

Per arribar-hi cal agafar una pista molt ampla, en bones condicions (excepte algun gran forat de tant en tant) i pràcticament recta que hi porta des de la carretera que va de Maun a la frontera de Mohembo.

Coves habitades antigament

Nosaltres vàrem voler pujar al Male Hill a més de veure unes quantes pintures. Cosa que vàrem fer en un matí sortint d’hora per aprofitar la fresca matinera per pujar el cim. La pujada és força dreta, però sense cap dificultat. La vista des de dalt és impressionant, fins allà on arriba la vista, tot és pla. Una vegada vàrem tornar a ser a baix, la guia ens va portar a fer un recorregut circular al voltant del Female Hill per veure un munt de pintures de tot tipus. Figures d’animals, figures humanes i figures geomètriques. Cal portar aigua per la caminada, ja que la calor es nota i fa suar. L’ascensió al cim, des d’on vàrem deixar el 4×4 fins dalt va durar 3/4 d’hora per fer uns 500 metres de desnivell. El recorregut circular dura més, una hora i mitja, tot i que depèn del que dediquem a admirar i fotografiar les pintures.

Male Hill

Una visita i estada del tot recomanable, tant per les pintures, pel paisatge, com per la tranquil·litat. La guia que vàrem tenir fou molt atenta i coneixia perfectament els camins i les pintures.

Una parella de lloros

Anuncis