Baobabs a l’illa de Kubu

L’illa de Kubu fou el nostre segon objectiu cronològic del viatge. És una petita formació rocosa granítica plena de baobabs enmig d’una gran extensió plana i salobre. Naturalment, com que és un lloc molt conegut també la trobareu plena de gent i que està suportant una forta pressió.

Les punxes d’una acàcia

Forma part del parc nacional Makgadikgadi Pans, és monument nacional i era considerat un lloc sagrat pels indígenes. Més concretament està situat en el Sua Pan a uns quants quilòmetres de la ciutat d’Orapa, una ciutat minera, envoltada de diverses tanques i vigilada les 24 hores a causa de tenir una de les mines de diamants més gran del món. Segons la wiki, l’any 2003 va produir 3260 kg de diamants.

Roques i baobabs de Kubu

Per arribar-hi des del Sud nosaltres vàrem fer el recorregut següent:

  • Ja bastant a prop d’Orapa cal agafar la carretera asfaltada (moltes guies diuen que no ho està, ja que estava acabada d’asfaltar) que porta a Mmatshumo.
  • Continuar, en direcció Nord, ara ja per pista pel mig de la sabana arbrada. Hi ha trams de sorra i algun tram un xic trialer, però fàcil.
  • Seguir la intuïció (o el GPS) fins arribar a la tanca d’animals que, molt amablement, algú obrirà. Aquí s’acaben les acàcies i només trobem herbes, pedres i sorra.
  • Seguim, ara ja, per zones bàsicament sorrenques i desèrtiques fins a un trencall amb un indicador de Kubu. El de la dreta és la pista de l’època seca cap a Kubu i que vàrem seguir.
  • Travessem pel Sua Pan fins que arribem a Kubu. Ja des de lluny albirem les roques i els baobabs.

Estruç a la sabana

Per sortir en direcció Nord hi ha diverses opcions per arribar a la carretera. Nosaltres, aconsellats per una de les guardes de Kubu ens decidirem per l’itinerari que va directament a la ciutat de Gweta:

  • Es surt de Kubu per la pista del Nord-Oest fins a trobar la pista que ve del Sud i que seguim en direcció Nord.
  • A pocs quilòmetres d’aquesta cruïlla trobem la porta de Tswagong de la tanca d’animals.
  • Just després de passar per la porta girem en direcció Nord-Oest per una pista que va seguint la tanca.
  • Després d’un munt de quilòmetres pels grans plans salobres de Ntwende Pan tornem a trobar la vegetació i la sabana arbrada així com els trams de sorra fonda on caldrà passar una mica “alegre”.
  • Finalment, guiats per la intuïció, algun que altre senyal o pel GPS arribem a Gweta i a la carretera asfaltada.

Cruïlla

Durant tota la travessa cal fer treballar la intuïció per orientar-se i decidir quina pista cal agafar o quina serà la millor. Cal tenir en compte que podem arribar al mateix lloc anant per més d’una pista. Naturalment, només deixar l’asfalt cal posar la tracció 4×4. De totes maneres, en cap moment fou necessari emprar la reductora ni ens vàrem encallar. Els trams on es circula pels Pan no hi ha massa dificultat, ja que a l’època seca són molt durs i tot el que podem trobar són roderes fondes i seques. La sorra la trobarem per la sabana, on hi ha trams amb un bon gruix, llavors cal passar amb una certa velocitat, sense aturar-se i deixant-se portar una mica.

Capvespre a Kubu

A la l’illa hi ha una zona d’acampada gestionada pels guardes. Són ells qui et diuen on t’has de posar i et cobren l’estada. Les places d’acampada són força espaioses i amb lloc per fer foc a terra, però estan una a tocar de l’altre. No hi ha ni gota d’aigua ni tampoc benzineres, per tant cal omplir els dipòsits abans de començar la travessa. Els lavabos són unes casetes verdes distribuïdes estratègicament per la zona d’acampada i que desprenen una certa fortor. Tampoc hi ha llenya pel foc ni es pot agafar. Les deixalles cal emportar-se-les, ja que no hi ha servei de recollida. Malgrat les condicions precàries està tot força net i endreçat.

Acampats al costat del baobab

Teòricament, a la pàgina web hi ha una adreça per contactar amb ells i reservar plaça de camping, però no acostumen a respondre. L’oficina la tenen a Mmatshumo. Si veniu pel Sud hi podeu parar a preguntar. Nosaltres no ho vàrem fer i no vàrem tenir cap problema per trobar lloc per passar la nit. Tot el personal és molt amable.

Sortida del Sol a Kubu

Anuncis