El delta de l’Okavango des de l’aire (Wikipedia)

El delta de l’Okavango és una de les fites de tot visitant de Botswana. El riu Okavango, que neix a les muntanyes d’Angola, arriba a una gran plana on forma un gran delta interior d’aiguamolls i desapareix a les portes del desert del Kalahari. La zona del delta ocupa una superfície d’uns 15000 km² (la meitat de Catalunya) i es distingeix perfectament en les fotografies per satèl·lit del continent africà. Cada any hi arriben uns 11 km³ d’aigua (semblant a l’Ebre), dels quals un 96% desapareix per la transpiració de les plantes o per evaporació directa. Les pluges a Angola són el mes de gener, però l’avinguda d’aigua tarda entre quatre i cinc mesos per arribar al delta, coincidint amb l’època seca de Botswana.

Un que no estava per fotografies

Es considera que la porta del delta és la ciutat de Maun, en el seu extrem Sud. Nosaltres ens vàrem allotjar a l‘Audi Camp en un lodge. Aquest càmping també té bungalows, places per tenda, les dutxes molt netes, piscina, tot molt net i ordenat i un excel·lent restaurant a l’aire lliure on al vespre i, sobretot al matí, hi refresca molt. Està situat al Nord -Est de la ciutat.

Un mokoro amb la perxa i la palla

En el mateix càmping havíem contractat des de casa un recorregut de dos dies amb mokoro pel delta. Un mokoro és una barca de de fusta feta d’una peça buidant un tronc d’arbre. Això consisteix en que durant aquests dos dies es navega i es camina pel delta tot observant la fauna i dormint en tenda al bell mig dels aiguamolls en alguna de les moltes illes que hi ha. Nosaltres, que érem tres “turistes”,  ens acompanyava un cuiner, un guia/barquer, dos barquers (dues dones) més i tres mokoros  per portar-nos a nosaltres i a tot l’embalum necessari pel campament, cuina i menjar. Si us interessa un d’aquests viatges cal reservar-lo amb un xic de temps. Són un xic cars, però això d’anar a ras d’aigua i veure els elefants des d’aquest nivell és una bona experiència. Per altra banda, les postes de Sol sobre l’aigua a dintre d’un mokoro i envoltat de nenúfars també deixen molt bon record.

Amb el cul per sota l’aigua tot navegant enmig dels joncs

Aquesta és una zona d’un cert risc elevat de paludisme. Per tant, pot ser convenient prendre les corresponents precaucions. Per això podeu llegir-vos el post sobre la malària del viatge a Tanzània. Tot i això, el risc és inferior al de Tanzània.

Tot navegant envoltat de nenúfars …

Al poble de Maun hi ha de tot. Un parell o tres de supermercats, diverses benzineres, aeroport, una empresa/tenda (Jacana Enterprises) on s’hi pot comprar des de roba i sabates per anar de safari, fins a un GPS, tot passant per mapes del Sud d’Àfrica, cadenats o caixes de cabals. A la seva pàgina web podem trobar un extens fitxer de coordenades GPS de punts d’interès de Botswana.

Capvespre des del mokoro

Anuncis