Mallorca_2010_Mq_056 - Còpia    Mallorca_2010_Mq_029       Imatges marines

Com estar tranquil a Mallorca

Sabíeu que es pot estar a Mallorca en ple mes d’agost sense el brogit dels turistes i fins i tot banyar-se més o menys tranquil·lament? Doncs sí! Només cal hostatjar-se en un poble de la serra de Tramuntana, sortir aviat pel matí i anar a cales de còdols. Aquest mes d’agost de 2010 ho vàrem fer així. Aquí podeu trobar tots els llocs que us comento i alguns més.

   Mallorca_2010_Mq_087    Mallorca_2010_Mq_085 Barques i parelleta a l’ombra al port des Canonge

Esporles

Esporles és un poble molt tranquil al peu de la serra de Tramuntana i a una vintena de quilòmetres de Palma. Aconsellats per un bon amic ens vàrem allotjar en una casa d’agroturisme, concretament a Son Galceran que està a menys d’un quilòmetre del centre del poble i rodejada de tarongers. És una bonica i remodelada masia del segle XVIII.

Mallorca_2010_Mq_181 Interior de Son Galceran

L’origen del poble es situa a l’any 1229 amb la conquesta de les tropes catalanes de l’illa musulmana de Mallorca. Des de la segona meitat del segle XIX fins als anys 60 del segle XX hi hagué una important indústria tèxtil. Això feu que Esporles fos un dels pocs pobles de Mallorca que s’oposà a l’”alzamiento nacional” de Sanjurjo, Mola i el dictador Franco.

Mallorca_2010_Mq_178 Son Galzeran

Degut a la seva proximitat a la Universitat de les Illes Balears (UIB) és possiblement el municipi de ses illes amb més alta concentració de doctors. Molts professors de la UIB hi viuen fugint de la massificació i el soroll de Palma.

Fer una cervesa o sopar en una de les moltes taules dels diversos bars i restaurants del passeig, o carrer de Joan Riutort, és un plaer. Molt pocs turistes, pocs cotxos i majoritàriament són gent del poble o mallorquins que hi passen l’estiu.

   Mallorca_2010_Mq_162    Mallorca_2010_Mq_166 Torrent de Pareis

 • On menjar a Esporles
  • Bar Avenida: Al passeig. Amanides abundants, plats combinats, llonguets i pa amb oli (un parell de llesques de pa de sègol amb oli i tomàtiga i quelcom més). Tot a uns preus força raonables. Et parlen en mallorquí.
  • Es Brollador: Al passeig. Restaurant de cuina un xic elaborada. També serveixen pa amb oli. Són un xic lents i el preu és més elevat. També tenen restaurant interior. La majoria de cambrers et parlen en mallorquí.
  • Bar del passeig cantonada amb Jaume I: Semblant al bar Avenida, però amb un cambrer molt mal carat i que només et parla amb castellà. Només hi vam anar una vegada i el segon plat el vàrem fer a l’Avenida.
  • La pizzeria: Al carrer del davant de l’església. Pizzes molt bones, grans i primes. Tenen oli picant per amanir-les. Abundants plats de pasta. Preu raonable.
  • Restaurant de Canet: A la rotonda de la carretera de Palma a Valldemossa amb la carretera d’Esporles. Excel·lent restaurant de cuina mallorquina. Peix i marisc fresc i carns a la brasa. Molt recomanable el frit mallorquí (si us hi atreviu és fritura de carn, fetge i sang, amb patates, ceba, tomàtiga i pebrot vermell), la porcella rostida i les broquetes (de fet, tot és recomanable). Cal anar-hi a sopar així que obren (les vuit), ja que més tard s’omple molt i són pocs cambrers a servir.

Mallorca_2010_Mq_106 Flors a la platja

Cales tranquil·les

La majoria de cales de la costa de la serra de Tramuntana són tranquil·les en comparació a la resta de platges de l’illa. Això és a causa de que l’accés normalment és un xic més difícil, que la majoria són de còdols i no de sorra, queden lluny de nuclis turístics importants i que estan plenes de restes de posidònia. Nosaltres vàrem visitar-ne les següents (de nord a sud):

Mallorca_2010_Mq_038 - CòpiaCala Figuera

 • Cala Figuera: En tota l’illa hi ha més d’una cala amb aquest nom. Aquesta està tocant al cap de Formentor. Tornant del cap, poc després de passar el primer túnel, hi trobarem el pàrquing que és bastant gran, però a ple sol. Deixem el cotxe i agafem un corriol molt fressat que amb una forta baixada ens deixa en pocs minuts al peu de la cala pedregosa. L’aigua és meravellosament clara. No hi ha gaire ombra. A la banda sud del istme del cap de Formentor hi ha altres cales amb platja de sorra, però són molt més concorregudes, especialment la cala Formentor o del Pi. Les vistes des de la carretera del cap són molt boniques, tot i ser una carretera amb força transit i estreta.

Mallorca_2010_Mq_171 Torrent de Pareis

 • Torrent de Pareis: Aquesta cala de tranquil·la no en té res, però val la pena visitar-la. Cal anar a Sa Calobra i d’allí seguir un camí perfectament arranjat i ple de turistes fins arribar al torrent de Pareis. Per la carretera plena de revolts que porta a Sa Calobra hi circulen un munt d’autocars; sortosament la carretera és prou ampla per encabir-hi dos vehicles en sentit contrari, malgrat això, si no s’aturen és pràcticament impossible avançar-los. A l’entrada del poble hi ha un aparcament de pagament segons el temps d’estada; els autocars aparquen un xic més endavant però els vehicles particulars no poden passar. La platja és de grava i molt petita, però torrent amunt hi ha espai suficient per instal·lar-se sota alguna ombra d’un arbust o de la roca de les parets calcàries laterals. Es pot fer una excursió torrent amunt admirant les diverses formacions que ens ofereix la roca. Si us enfileu, sense fer massa soroll, a alguna de les balmes que queden a l’ombra potser trobareu alguna cabra salvatge prenent la fresca i fugint dels turistes; no les espanteu.

Mallorca_2010_Mq_084 Port des Canonge

 • Port des Canonge: A pocs metres del trencall que porta a Valldemossa de la carretera que va d’Esporles a Banyalbufar, trobareu el desviament per baixar al Port des Canonge. És una carretera estreta que amb un munt de revolts i per dintre del bosc de pins i alzines baixa fins al poble; és realment divertida, però cal anar amb compte amb el vehicles que circulen en sentit contrari. Es pot aparcar al final del poble, a sobre la cala en una petita placeta. La cala és, de fet, un petit port de pescadors amb les corresponents casetes per guardar-hi les barques. Naturalment és de còdols i amb força restes de posidònia. Si seguiu el camí costaner que va vers el poble de Banyalbufar trobareu altres petites cales de còdols o grava on poder-se banyar. El restaurant Ca’n Toni Moreno s’ha fet famós per la qualitat dels seus plats de peix i marisc. Tothom recomana el gall, o gall de Sant Pere (Zeus faber), amb ceba (és un peix).

Mallorca_2010_Mq_103 Banyalbufar

 • Banyalbufar: Seguint la MA-10 arribem al Poble de Banyalbufar penjat a sobre el mar i que es caracteritza per les seves terrasses de cultiu escalonades fins al penya-segat que cau sobre l’aigua. Cal agafar un carrer del poble (està senyalitzat) per baixar fins al pàrquing de la cala; seguiu els senyals d’aparcament. Una vegada més és un carrer estres i de forta pendent, però no patiu, la zona per aparcar és força gran, cal que freneu a temps ja que s’aparca just a sobre mateix del penya-segat. El camí per baixar a la cala surt una mica abans d’arribar al pàrquing. La cala és estreta, de còdols i plena de posidònia. Té l’atractiu d’una cascada d’aigua dolça que cau des del capdamunt del penya-segat. La platja ràpidament s’enfonsa i l’aigua cobreix, però hi ha algunes roques estratègicament col·locades que permeten reposar. L’aigua és meravellosament blava i neta.

Mallorca_2010_Mq_119 Es Trenc

Una platja de sorra més o menys verge: Al sud-est de l’illa hi ha la platja d’Es Trenc; són uns tres quilòmetres de sorra i sense cap edifici. S’hi pot arribar per diversos llocs, nosaltres hi vàrem anar per les salines. Trobareu el trencall a  la carretera que va de Campos a la Colònia Sant Jordi (MA-6040), a pocs quilòmetres després de la rotonda que porta a Ses Salines. Torna a ser una carretereta estreta que arriba fins a un pàrquing privat amb poquíssima ombra on et cobren 6€ per tot el dia; d’allí mateix surt un curt corriol que porta fins a la platja de sorra. A la dreta d’on arribem hi ha una zona amb ombrel·les  i gandules de pagament. Si us allunyeu d’aquesta zona trobareu menys gent ajaguda a la sorra. La platja és extremadament plana, cal anar molt endins per a que l’aigua t’arribi al coll. També hi ha diversos punts de socorrisme i és un espai natural protegit. A l’edifici de les salines hi ha una petita botigueta blanca on podeu comprar flor de sal de les salines aromatitzada amb herbes i espècies.

Mallorca_2010_Mq_127 Muntanyes de … sal

Detalls de Palma: Palma té quantitat de llocs per visitar i passejar, jo us comento algunes de les que a mi em varen interessar i que potser són poc conegudes.

 • Llibres Mallorca: És la llibreria de l’editorial Moll de Palma; hi podeu comprar els llibres del seu fons editorial. Molt bona llibreria dedicada al llibre català i mallorquí. Tracte exquisit. Carrer de l’església de Sta. Eulàlia 11.
 • Ca’n Joan de s’Aigo: Són dues cafeteries, gelateries, xocolateries … molt conegudes i antigues de Palma. Una està prop de Sta. Eulàlia i l’altra en una travessia de Jaume III de davant del Corte Inglés.  Fan les millors ensaïmades individuals, pastissos, gelats i xocolata desfeta de Mallorca.
 • Ca’n Manresa: Si voleu una bona sobrassada compreu-la a Ca’n Manresa, a més a més, hi podeu trobar altres “delicatessen” mallorquines. Carrer de la Fàbrica 19.

Torrent de Pareis Torrent de Pareis

Altres curiositats:

 • Puig Major: És el cim més alt de Mallorca (1445m). Està situat al nord de la serra de Tramuntana. Al capdamunt hi ha un radar militar americà i està totalment prohibit accedir-hi.
 • Mola de s’Esclop i caseta de n’Aragó: És un altre cim (927m) de la serra de Tramuntana des d’on en Francesc Joan Domènec Aragó, matemàtic, astrònom i físic del Rosselló, va acabar la mesura del meridià de París per la determinació del metre a l’inici del segle XIX. A les seves memòries explica les peripècies que va passar per terres catalanes, valencianes i mallorquines en plena guerra napoleònica. S’hi pot pujar fàcilment des del vessant de mar. La caseta són les restes de la barraca que va fer construir Aragó per poder fer les mesures geodèsiques.

Banyalbufar Banyalbufar

Anuncis