Les Fogueroses Panoràmica vers el Montcau

Aquest matí hem anat a un racó del massís de S. Llorenç que encara no havíem estat: Les Fogueroses. El dia ha estat típic de tardor, aire fresc i net i un Sol que escalfava.

P1000315 Fruits de savina

Per arribar-hi cal anar fins a coll d’Eres i d’allí seguir pel camí que va a la Mola. Després de la segona pujada i abans del Roure del Palau cal agafar un camí més o menys planer i poc fresat que surt a l’esquerra. Aquest ens porta fins a un rocater amb unes magnífiques vistes de la vall d’Horta, el Montseny, Cingles de Bertí, Gallifa i Pirineu.  Si us hi fixeu bé, en dos còdols d’aquest rocater hi ha escrit els noms i la direcció de la Roca Encavalcada i del Paller. D’aquest punt, hem baixat per un sender vers la Roca Encavalcada tot seguint unes fites.

Roca encavalcada 01Roca Encavalcada

La Roca Encavalcada és un forat a la roca que travessa una estreta cinglera i  que observem des d’una cinglera paral·lela.Agulla Petita

Enfilem per un corriol que segueix tota la cinglera vers el nord. La parada següent és l’Agulla Petita. Un xic més enllà hi ha un mirador sobre la vall d’Horta i l’Agulla Mitjana. A l’esquerra de l’esmentat mirador hi ha una frondosa canal que ens porta fins a una balma a sota mateix del mirador. Remuntem la canal, que es pot seguir baixant, per continuar el corriol de sobre la cinglera fins arribar a una carena estreta que, en sentit descendent ens porta fins a davant mateix del Paller. Nova parada i panoràmica del Montcau i els Emprius.

Agulla mitjanaAgulla Mitjana 

Remuntem la carena que ens ha dut fins al Paller fins a trobar el rocater inicial, des d’on desfem el camí de l’anada per tornar a coll d’Eres.

Paller El Paller

També es poden seguir les agulles per un sender que hi ha al peu de la cinglera. Mireu el blog d’en Joan Bellsolà.

Durant tot el recorregut es veu el Marquet de les Roques, construcció de 1895 de pedra vermella i que fou residència d’estiu del conegut poeta sabadellenc Joan Oliver o Pere Quart (1899-1986) on organitzava tertúlies literàries. Va estar exiliat fins el 1948. El 1982 va rebutjar la Creu de Sant Jordi. Sempre fou molt crític amb el franquisme i els polítics en general.

Marquet de la Roca 01

 El Marquet de les Roques

Aquí us deixo uns esquitxos de la seva poesia:

GUINEU

Què en faria –pregunteu–

de la pell de la cortesana?

Abrics per la germana guineu.

OSTRA

Gargall de sirena!

(Àdhuc tapadora

té per higiene

cada escopidora).

POLLASTRET

— Ai que se’n pensa una

la masovera, tant mirar!

— Emmalalteix, dejuna

si vols viure demà.

–I si fugís a França?

Què et sembla si ho provés?

— Allí no hi ha esperança.

Encara agrades una mica més!

 CORRANDES D’EXILI (fragment)

….

En ma terra del Vallès

tres turons fan una serra,

quatre pins un bosc espès,

cinc quarteres massa terra.

Com el Vallès no hi ha res”.

Anuncis