Lake_tanganyika
El Tanganyika des de satèl·lit

GreatRiftValleyEl Llac Tanganyika és un fenomen geològic molt important. Està situat a la falla  del Rift d’origen tectònic. Aquesta falla divideix l’est del continent africà en dues parts. Actualment, i des de fa uns 30 milions d’anys, està en procés d’expansió. Amb el temps, uns 10 milions d’anys, es convertirà en una dorsal oceànica quedant inundada per les aigües de l’Índic. De fet, algunes zones d’Etiòpia ja s’han inundat més d’una vegada en un pretèrit a escala geològica. El Tanganyika no és l’únic llar d’aquesta falla com, per exemple, el Turkana o el Malawi, però no el Victòria. A la falla hi ha volcans molt coneguts com el Kilimanjaro i també és on s’han trobat les restes d’homínids més antigues.

Tanganyica003

Tanganyica002

Tanganyica004

Formació del llac (tret de la revista Altaïr)

Característiques físiques:

 • És el més llarg del món (673 km), si no es té en consideració el Mar Caspi.
 • El segon en profunditat (1.470 m), equivalent a l’alçada del Mont Caro al Baix Ebre. El primer és el Baikal a Sibèria que també és un altre llac d’origen tectònic.
 • El segon en contingut d’aigua (18.900 km³), si no es té en consideració el Mar Caspi.
 • La seva amplada màxima és de 72 km.
 • Té una superfície de 32.900 km², semblant a la de Catalunya. Si no es té en consideració el Mar Caspi, és el quart del món, per davant hi té el Michigan-Huron, el Superior i el Victòria. Just al darrera el Baikal.
 • Les seves aigües, malgrat estar situat a l’est del continent, van a parar a l’Atlàntic.
TZ_Mg_485

Navegant pel llac

Característiques polítiques:

 • És la frontera de quatre països: Burundi, República Democràtica del Congo, Tanzània i Zàmbia. Congo i Tanzània són els països que posseeixen la major part del llac.
 • La seva major indústria és la pesca, de la qual en viuen prop d’un milió de persones. És un gran exportador de peix i els seus derivats. Només cal veure la quantitat de peix sec que transporta el Liemba i també la que es pot trobar en tots els mercats de Tanzània. Es pesquen més de 200.000 tones de peix a l’any.
 • Hi ha dos ferris que hi naveguen. El Liemba de Kigoma (Tanzània) a Mpulungu (Zàmbia) i el Mwongozo de Kigoma a Bujumbura (Burundi).
 • Hi arriben dues línies de tren, una a Kigoma i l’altra a Kalemie (Congo).
TZ_Mg_454

Tot esperant el Liemba

Història:

 • Fou descobert pels exploradors britànics R. Burton i J. Speke l’any 1858.
 • Al poble d’Ujiji, situat a la seva riba oriental, fou on es va realitzar el famós encontre entre Livingstone i Stanley el 10 de novembre de l’any 1871.
 • Durant la primera guerra mundial tingué una posició estratègica. El Liemba és d’aquella època.
 • A la riba occidental Che Guevara hi va plantar les seves bases de la guerrilla congolesa.
TZ_Mq_199

Mico

Fauna i flora:

 • La vegetació de moltes zones de la seva riba és selvàtica.
 • Hi ha 1200 espècies d’animals i vegetals de les quals 335 són de peixos (la meitat són endèmiques) i 171 d’aus.
 • Té dos importants parcs naturals on hi viuen ximpanzés. El més conegut és el de Gombe ja que fou on va estudiar-los J. Goodall. El segon és el de Mahale, molt desconegut, aïllat i de difícil accés. Ambdós estan situat a la riba tanzana.
TZ_Mq_170

Kasanga

Què varem fer nosaltres:

El nostre primer contacte amb el Tanganyika fou a Kasanga. L’arribada és impressionant, la vista des de dalt de l’altiplà val la pena, sembla talment que s’arribi al mar. Allí agafàrem el Liemba a les 10 de la nit. Poguérem fruir de la primera posta de Sol sobre el llac.

TZ_Mq_178

Posta de Sol a Kasanga

Amb el Liemba hi vàrem passar una nit i mitja, ja que a les tres de la matinada saltàrem a una barca que, navegant pel llac durant tres hores i totalment a les fosques, ens deixà al parc natural de Mahale. Per més detalls sobre aquesta navegació podeu llegir-vos el post, d’aquest mateix blog, sobre el Liemba.

TZ_Mg_498

Pentinats "afro" al Liemba

A Mahale hi estiguérem dos dies sencers intentant, sense èxit, observar ximpanzés. Durant un munt d’hores vàrem suar de valent pujant i baixant per la selva sense veure’n cap.

Finalment, de Mahale amb una altra barca vàrem anar fins a un petit aeroport pròxim, des d’on volàrem cap a Kigoma. Al dia següent vàrem deixar definitivament el llac Tanganyika.  En total foren cinc dies explorant i fruint d’aquest interessant llac.

TZ_Mq_216

Posta de Sol a Mahale

Anuncis