Ruka 016

Perill esquiadors!

El somni de qualsevol esquiador de fons és anar a Finlàndia (Suomi) a practicar aquest esport. Nosaltres ho férem la Setmana Santa de 2008. Concretament a Ruka.

Ruka 041

Viatge

Com que la Setmana Santa és curta vàrem escollir anar-hi amb avió, a més a més no volíem llogar cap cotxe. Per tant, primer volar de BCN a Hèlsinki directe, per exemple amb la companyia Finnair, o amb escales (hi ha moltes possibilitats i preus). Després agafar un vol local a algun dels aeroports del Nord. En el nostre cas férem BCNMünchen, MünchenHèlsinki, HèlsinkiKuusamo.

Ruka 011

L'aeroport de Kuusamo

Allotjament

Les possibilitats d’allotjament són les típiques, però volíem que fos fàcil d’arribar-hi:

  • Hotel: Són generalment cars i bastant luxosos. El fet d’haver de menjar sempre en algun restaurant encara ho encareix més.
  • Apartament: Una de les millors possibilitats. N’hi ha pocs i a pocs llocs. Els preus són semblants o un xic més cars que els dels Alps però la qualitat molt superior. Fou l’opció que escollirem. El que llogàrem tenia sauna, rentadora, assecadora, vitroceràmica, TV panoràmica, DVD i connexió a internet.
  • Cabana: L’opció més temptadora i típica. N’hi ha moltes i a bon preu, però la majoria estan allunyades dels pobles. Es quasi imprescindible tenir un vehicle per anar a comprar el menjar, ja que l’altra alternativa són els esquís o un taxi.

Naturalment, tant les cabanes com els apartaments tenen sauna pròpia.

Ruka 027

Recuperant energies

Lloc

Després de buscar bastant per Internet ens vàrem decidir per Ruka. És una petita estació d’esquí alpí, amb un grup d’apartaments al mateix centre a peu de pistes. Està situada just a sota del Cercle Polar Àrtic i a pocs quilòmetres de la frontera amb Rússia. Té l’aeroport de Kuusamo a uns 50 km i hi ha transport de bus a les arribades i sortides dels avions. Naturalment, de pistes d’esquí de fons no n’hi falten. A més a més hi ha lloguer de material d’esquí de pista i d’esquí de fons, tant de clàssic com de patinador. Per cert, els esquís de clàssic que lloguen són amb ceres, res d’escames!

Ruka 023

Això és Finlàndia!

Pistes d’esquí

Les pistes d’esquí alpí de Ruka són realment petites. Estan totes al voltant d’un únic cim més alt que la resta. Malgrat ser curtes n’hi ha de tots colors.

Ruka 127

Les pistes de Ruka

El que ens interessa, però, són les pistes d’esquí de fons i d’aquestes sí que n’hi ha moltes i molts quilòmetres ja només al voltant de Ruka. A més a més, si volem, podem anar a Kuusamo, en bus o esquiant, on hi ha una altra quantitat ingent de pistes. Fins i tot tenim pistes il·luminades per la nit. Pràcticament es pot sortir i arribar amb els esquís posats de la porta de l’edifici d’apartaments.

Ruka 083

Digui? (Serà un Nokia?)

En tots els recorreguts trobem cabanes estratègicament situades per refugiar-se del fred o d’altres, ja més grans, on podem fer una xocolata calenta i menjar un pastisset, cosa que s’agraeix quan un ja porta uns quants quilòmetres esquiant amb temperatures per sota dels zero graus. D’aquesta manera, un es pot passar tot el dia corrent per les pistes i no tornar fins a la tarda, just per relaxar-se a la sauna de l’apartament.

Ruka 106

Capvespre

Les pistes estan perfectament mantingudes, marcades i senyalitzades, és difícil perdre’s. Malgrat que tots tenim la idea que Finlàndia és plana, amb uns esquís de fons als peus no ho és pas tant. Algunes de les pistes són d’elevada dificultat amb forts pendents. De totes maneres, hi ha, també, moltes pistes totalment planes, especialment les que van al voltant dels llacs o les que els travessen.

Durant els quatre dies que vàrem estar a Ruka vàrem recórrer 90 km de pistes d’esquí de fons de diversa dificultat, des de pistes verdes fins a negres. Al mapa de sota he indicat en verd les pistes que vàrem seguir.

Fons_Ruka

Pistes d'esquí de fosn de Ruka

Anuncis