El Pedraforca des de Prat Llong

El Pedraforca des de Prat Llong

Aquest diumenge he fet una escapada matinal per practicar esquí de fons a Tuixent-La Vansa. De casa a l’aparcament de l’estació hi ha un xic menys de dues hores de cotxe, són uns 130 km. Ha estat un matí intens: Arribar just abans de que obrissin, preguntar la temperatura de la neu i la previsió, encerar els esquís, passar-me dues hores corrent per les pistes, baixar el tallafoc, plegar el material i de retorn cap a casa per fer el dinar.

Els meus esquis de "ceres"

Els meus esquís de "ceres"

M’agrada molt l’estil clàssic, però amb ceres, no amb escates o similar. Que què són les ceres? Doncs molt senzill, per poder impulsar-se i també pujar cal que l’esquí no llisqui endarrere quan recolzem el peu a terra i enviem el cos cap endavant. Això es pot aconseguir de diverses maneres. La manera més senzilla és que la part central de l’esquí no sigui llis, cal que tingui unes protuberàncies com les escates dels peixos, aquesta és la tècnica que s’utilitza en els esquís de lloguer. L’altra manera consisteix en enganxar a la part central de l’esquí el que s’anomena cera, que no és res més que una substància més o menys tova que s’enganxa a la neu, però aquesta adherència ha de ser la justa, si és massa després l’esquí no llisca prou quan ho ha de fer. La gràcia d’aquest segon procediment és que no hi ha una cera “universal”, cal escollir-la en funció del tipus de neu i la seva temperatura i això fa que l’encerada es converteixi en tot un “art”.

Pots de ceres

Pots de ceres

Les pistes de Tuixent tenen, com la majoria de les dels Pirineus, moltes pujades i baixades. De zones realment planes només hi ha les dues pistes transversal. La baixada del tallafoc és dreta, però ampla i divertida quan ja en saps bastant, normalment només està trepitjat el tram inferior dels tres que té. Aquí teniu el recorregut que acostumo a fer. El desnivell màxim són uns 225 m i pujar a Prat Llong per una banda i baixar per l’altra són uns 13 km.

Per cert, algun dia us parlaré d’anar a practicar esquí de fons al paradís d’aquest esport: a Finlàndia! Allà pots passar-te tot un dia esquiant sense repetir ni una pista, a més a més vas trobant petits refugis on pots fer una xocolata calenta, dinar o menjar-te un pastís de fruites del bosc per recuperar energies. I al vespre a la sauna per relaxar-se!

La Marxa Beret

La Marxa Beret

Anuncis