Impressions, comentaris i/o consells sobre com menjar al Japó.

  • Menjar al Japó no és gens car!
  • Si us agrada el menjar japonès no cal patir, trobareu molts llocs a tot arreu i de tot tipus i preus. Si no us agrada, ho tindreu bastant cru (mai millor dit). De totes maneres, sempre podreu trobar algun McDonald’s, Kentucky o pseudo-pizzeria, però us perdreu el 50% del Japó. En aquest cas val més que us estalvieu els diners del vol i us baixeu d’internet algun dels molts reportatges sobre el Japó i els japonesos.
  • Si desconeixeu el menjar japonès o només heu provat el típic rotllet d’arròs amb una mica de peix cru al seu interior i que a fora del Japó s’acostuma anomenar sushi, us recomanaria que anéssiu a un restaurant japonès dels que no són cars per conèixer millor el menjar i els gustos japonesos. D’aquesta manera també comenceu a practicar a menjar amb bastonets. De Barcelona us recomanaria el Machiroku (Moles 21) com a restaurant japonès a bon preu, però si voleu conèixer els veritables bars japonesos de menjar casolà i senzill aneu a Una mica de Japó (Muntaner 114, tocant a Mallorca), és autèntic.
  • El gran problema del menjar japonès és demanar-lo. En molts llocs les cartes estan només en japonès i no és gens fàcil entendre els kanjis per exemple d’una tempura soba. Què podem fer:
    • Deixar la carta i demanar si tenen alguns dels plats que ja coneixeu pel seu nom, naturalment no sabreu el preu fins que no us portin el compte.
    • Anar a un d’aquests restaurants que tenen els plats exposats a l’aparador de l’entrada i indicar el plat de l’aparador que volem.
    • Entrar a un bar dels que per encarregar el menjar cal comprar uns tiquets en una màquina que, generalment, té fotografies del que pitgem.
  • En els restaurants, així que et porten el menjar ja et deixen el compte a sobre la taula i s’acostuma a pagar a la sortida, no a la taula.
  • És relativament normal que els preus dels plats estiguin en japonès, però és fàcil d’entendre, només cal aprendre els kanjis de l’1 al 9, ja que simplement posen el preu escrit en notació decimal però emprant les seves xifres i en vertical.
  • L’horari és molt important, especialment per sopar. Al Japó podeu anar a sopar a les sis de la tarda, a molts llocs tanquen a les vuit del vespre i a les set està tot molt ple. De totes maneres sempre teniu els súpers que estan oberts les 24 hores com el Family Mart, Lawson o 7Eleven. Allí podeu trobar menjars preparats com un plat d’espaguetis, entrepans de pa anglès o coses per picar de les més diverses com bossetes amb potes de calamar seques.
  • L’aigua de l’aixeta amb gel o a vegades el te, és gratis. Fins i tot en molts llocs es pot repetir d’arròs.
  • Per menjar durant un tren de llarg recorregut tenim diverses opcions:
    • Comprar-nos a l’estació de sortida un obento, que és una capsa amb menjar japonès ja preparat. És el que fan la majoria de japonesos.
    • Comprar en un súper el menjar i la beguda que ens vingui de gust.
    • Comprar el mateix obento o el que ens vingui de gust a la noia amabilíssima que passa cada dos per tres amb un carretó carregat de begudes i menjar.
    • Si el tren en té, anar al vagó restaurant.

Tots els trens són molt espaiosos i cada seient té una taula plegable per instal·lar-nos i menjar tranquil·lament.

  • Llocs on val la pena anar a menjar:
    • Sashimi a un mercat de peix o al seu voltant. És una opció barata i amb peix fresc com per exemple el de Kushiro (Hokkaido).
    • Un ramen d’un restaurant de qualsevol estació mitjana. És el que fan molts japonesos quan viatgen. Acostuma a ser una opció barata.
    • A la infinitat de petits restaurants que fan menjar casolà. Si hi veieu japonesos locals, no turistes, és on heu d’anar. Alguns, com que són molt petits, reparteixen menjar per les cases, si és un d’aquests encara millor.
    • En un bar d’aquests on cal comprar el tiquet a la màquina de l’entrada. És el menjar ràpid i barat dels japonesos de les grans ciutats com Tokyo.
    • A una graellada, el problema és el fum. En algun d’ells et donen unes bosses de plàstic per posar-hi la jaqueta i protegir-la del fum.
    • Uns yakitoris de qualsevol xiringuito. És especialment recomanable el carrer dels yakitoris de Shinjuku a Tokyo. Compte, però, que de vegades són de coses un xic estranyes.
  • Hi ha restaurants on cal treure’s les sabates. Per tant, vigileu no portar el mitjons foradats!